Luonnontieteellisessä museossa Helsingissä toteutettiin syksyn 2024 aikana taidepedagoginen kehitysprojekti, jossa taide ja ympäristökasvatus kohtaavat poikkeuksellisella tavalla. Projektin myötä syntyi Säröjä museossa: taiteellinen interventio ja näyttelyopastukselta muotonsa lainaava kokeellinen esitys, joka tutkii kriittisesti totuttuja oletuksia ihmisen ja muun luonnon suhteista.
Esityksen keskeinen tavoite on nostaa esiin monimutkaisia kysymyksiä lajienvälisistä suhteista. Outouttamalla romantisoituja ja ihmiskeskeisiä luontokäsityksiä siinä avataan tilaa monilajisen yhteiselon kiusallisten ulottuvuuksien, eettisesti haastavien neuvotteluiden ja valtasuhteiden tarkastelulle.
Taiteellisena interventiona Säröjä museossa ammentaa Nicole Seymourin (2018) ”huonosta ympäristöajattelusta”, ja siinä hyödynnetään epäsovinnaisina pidettyjä affekteja ja herkkyyksiä, kuten ristiriitaisuutta, epäkorrektiutta, kömpelyyttä ja leikkimielisyyttä valtavirtaisten luonto- ja ympäristödiskurssien haastamiseen ja laajentamiseen. Esitys vie osallistujat Maailman luonto -näyttelyn dioraamojen äärelle tilanteisiin, joissa tavanomaiset opastuskertomukset ja tunnelmat muuntuvat absurdeilla ja yllätyksellisillä tavoilla.
Säröjä museossa on rakentunut Luonnontieteellisen museon suunnittelijan Anni Granrothin ja Aalto ARTSin taidekasvatuksen yliopistonlehtori Henrika Yliriskun yhteistyönä. Antroposeenin lapset -tutkimushankkeen myötä tutustuneet Granroth ja Ylirisku lähtivät yhteisten kiinnostustenkohteittensa pohjalta kehittämään uusia ympäristötaidekasvatuksen ja museopedagogiikan toimintamuotoja. ”Luonnontieteellisessa museossa ja myös ympäristökasvatuksessa on keskiössä usein loogisrationaalinen tutkimustieto. Halusimme nostaa esiin sitä, miten suhteemme muuhun luontoon rakentuu monenlaisilla muillakin tietämisen alueilla, ja toimme esitykseen tunteita, affekteja, kehollisuutta ja mielikuvituksellisuutta, jopa maagista realismia” Ylirisku kertoo.
Säröjä museossa –opastusesitys pyrkii herättelemään osallistujia pohtimaan paikkaansa monilajisessa maailmassa tavalla, joka on toisaalta leikkisä, mutta myös ajatuksia ja tunteita herättävä. Noin tunnin mittainen maksuton esitys on suunnattu yli 16-vuotiaille ja sen toteutetaan pienryhmissä. Esityksen lopuksi yleisöllä on mahdollisuus jakaa ajatuksiaan ja keskustella tekijöiden kanssa.
Lisätiedot ja kysymykset esitysajoista ja ilmoittautumisesta: henrika.ylirisku@aalto.fi

Kuvat: Pasi Ylirisku
Taustakirjallisuutta:
Seymour, N. (2018). Bad Environmentalism – Irony and Irreverence in the ecological age. University of Minnesota Press.
Ylirisku, H. (2021). Reorienting environmental art education (Doctoral dissertation). Aalto ARTS Books.