Taide:
Emma Hovi: Thing Power

”VÄLEISSÄ” eli vuorovaikutustaidot-kurssi Aalto-festivaaleilla

20.06.2016 //Blogi //Opiskelu //Tapahtuma

Kuvataidekasvatuksen maisteriopintoihin kuuluvalla kurssilla tutustutaan erilaisiin vuorovaikutuksellisiin ilmiöihin kuvataideopettajan työssä. Tänä vuonna kurssi osallistui Aalto-festivaaliin tehden interventioita festivaalin tapahtumiin ja kaupunkitilaan. Alla esiteltynä hieman interventioiden kavalkaadia!

Mingle experts in Kiasma

mingle

Ryhmä esiintyi Kiasmalla Aalto Yliopiston Aalto-festivaalin avajaisissa. Tilaisuudessa oli yhtä aikaa mentoriopiskelijoiden sekä International Business & Design ohjelman kokoontuminen.

Ryhmän ajatuksena oli pureutua coctail-tilaisuuden tunnelmaan etäisyyden käsitteen kautta. Coctail-kutsuilla pyritään välittömään ja luontevaan ilmapiiriin ihmisten kanssa, jotka ovat usein puolituttuja tai tuntemattomia. Moni on hieman orpo suomalaisten minglaus-taitojensa kanssa.

Ryhmä jakautui pareihin siten, että toinen toimi edustajana Kiasmalla läppärin kanssa ja toinen oli juhlissa mukana toisaalla Skype-puhelupalvelun kautta. Kaikki olivat cocktail-henkisesti pukeutuneina. Kiasman tilaisuuteen osallistuvat saivat Skype-puheluita interventioryhmän etä-osallistujilta. Puheluita kulki välillä myös toiseen suuntaan. Lopuksi toisaalla olleet siirtyivät Kiasmalle videopuhelulla matkaa suorana streamaten.

Turistit

Turisti-ryhmä omaksui yhden päivän ajaksi turistin rooli kotikaupungissa Helsingissä, ja matkasi turistiryhmänä Helsinki-Vantaan lentokentältä päivän kaupunkilomalle. Metodina ryhmällä oli sulkea pois mielestä oma aiempi tieto Helsingistä ja Suomesta, ja kokeilla mitä päädytään tekemään ja kokeilemaan turistioppaiden ja kadulla kohdattujen ihmisten ohjeiden ja vinkkien kautta. Ryhmä tarkasteli eri tavoin, miten vuorovaikutus avautuu omassa kotikaupungissa näkökulmaa vaihtamalla: millainen on turistin Helsinki? Katso video!

Aikuisten värikylpy Otaniemessä

kylpy

Aikuisten värikylpy -interventioryhmä valloitti Espoon Otaniemen. Aikuisten värikylpy syntyi ajatuksesta saada aikaan tapahtuma, jossa aikuisenkin olisi mahdollista leikkiä ja kokeilla. Värikylvyn keskeisenä ajatuksena on luopua hetkeksi suorittamisesta ja heittäytyä leikille, ilolle ja kokeilulle. Ryhmä valmisti ”kylpyä” varten erilaisia värisoseita, mm. punajuuresta ja porkkanasta, ”maalit” olivat siten myrkyttömiä ja alkuperäisen värikylvyn mukaisia, joka on suunnattu vauvoille. Ryhmän ajatuksena oli mukailla mahdollisimman oikeaoppisesti juuri oikeaa ja alkuperäistä vauvojen värikylpy-konseptia.

Värikylpy sarjakuvin

sarjis1
sarjis5

Vuorovaikutusta Aalto-festivaalin seminaareissa

Havainnoimme ihmisten tapaa vuorovaikuttaa Aalto-festivaalin seminaareissa, oisin tarkkaillen, osin osallistuen. Valitsimme seminaareja, joissa käsiteltiin meille mahdollisimman vieraita aihealueita. Tarkoituksena oli muun muassa tutkia, miten seminaarivieraat reagoivat täysin vieraan ihmisen kontaktiin ja tarkkailla myös, millaista vuorovaikutus on seminaarivieraiden välillä. Toiseen, maksulliseen seminaariin emme päässeet sisään, joten perustimme sisäänkäynnin eteen oman vuorovaikutuspisteemme.

Tallenna